Muziekgroep

Geschiedenis

In februari 1987 heeft Jacqueline Verhofstad het initiatief genomen om muziek te gaan maken met mensen met een functiebeperking op het verstandelijk vlak. Zij is in 1984 afgestudeerd aan het conservatorium in Tilburg als docerend musicus en heeft zich daarna gespecialiseerd in het werken met deze doelgroep.

Voor de oprichting heeft Jacqueline contact gelegd met de VOGG regio Gemert (het huidige KansPlus). Dit is een vereniging van ouders en verwanten van mensen met een beperking. Zij behartigt de belangen van de ouders/verwanten en organiseert diverse activiteiten voor ouders, verwanten en cliënten.

Vanuit de soos van deze vereniging is Jacqueline met enkele mensen gaan drummen. Dit groeide al snel uit tot een heuse drumband. Vrijwel tegelijkertijd startte zij ook met keyboardlessen waarbij gebruik wordt gemaakt van een kleurensysteem.De drumband repeteert iedere zaterdag en ook vinden er wekelijks individuele keyboard, accordeon, zang en gitaarlessen plaats. Een keer per maand repeteren alle muzikanten in het Groot Orkest. Dit is evenals de optredens al vaak een feest op zich. De muzikanten genieten ontzettend van het musiceren en voelen zich echte artiesten.

In de loop der jaren is het instrumentarium steeds gevarieerder geworden en het repertoire groeit nog steeds. Ook bleken er enkele getalenteerde zangers en zangeressen tussen de muzikanten te zitten.Het repertoire bestaat voornamelijk uit Nederlandstalige muziek, waarbij natuurlijk de nummers van Jan Smit, Frans Bauer, Nick & Simon en Guus Meeuwis niet ontbreken. Uiteraard worden die dan vertolkt door eigen artiesten.

Op dit moment bestaat het Groot Orkest uit 40 muzikanten en 26 begeleiders. Zij treden ongeveer 6 keer per jaar op, en hebben in het verleden o.a. een televisieoptreden verzorgd in de 5 uur show van Catherine Keyl en waren enkele keren te gast bij het WMC in Kerkrade. Ook op 17-07-2009 ontvingen zij daar weer een 1e prijs met lof der jury.

 

“Nooit Gedacht” is een voorbeeld van integratie en acceptatie van mensen met een beperking op het verstandelijk vlak. De samenwerking van iedereen binnen de groep is heel hecht en zorgt ervoor dat deze muzikanten het gevoel hebben dat ze iets betekenen voor de samenleving. Ze zijn muzikaal en hebben veel succes bij het publiek. Plezier in het samen muziek maken staat dan ook hoog in het vaandel.

Een optreden bijwonen van “Nooit Gedacht” is een ervaring op zich. Het enthousiasme van de muzikanten brengt vaak ontroerende reacties teweeg. Zij voelen zich op deze manier gewaardeerd en een volwaardig lid van onze samenleving. “Nooit Gedacht” wordt al bijna 30 jaar draaiende gehouden zonder subsidie en enkel met ondersteuning van KansPlus, Vrienden van “Nooit Gedacht” en giften van ondernemers/bedrijven die ons een warm hart toedragen. “Nooit Gedacht” heeft dan ook al vele harten sneller doen kloppen.

Niet voor niets is hun lijflied: “SAMEN STAAN WE STERK”.